Ön Yükleme Roket
Ön Yükleme Tüp
Üst Çerçeve

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Alt Çerçeve Mermer Silim

Mermer Tamiri Nasıl Yapılır?

Editör 05 Kasım 2023 Pazar Görüntüleme (2976)

Mermer Tamiri Nasıl Yapılır?

Mermer eşyalar ve malzemeler, üretime ya da kullanıma bağlı olarak zamanla çatlayıp kırılabilir. Genellikle çoğu mermer türü damarlı yapıya sahiptir. Üretim (plaka kesimi) ve işleme aşamasında, doldurulması gereken boşluk ve gözeneklerin doğru biçimde doldurulmaması sonucunda, partiküllerinin birbirinden ayrılması ve dezenforme olması ile mermer yüzey kırılıp parçalara ayrılabilir. Bu boşluklar ve gözenekler başarılı bir şekilde doldurulsa dahi, kullanım aşamasında ağır darbe ve baskılara dayanamaz ve yine dolgu yapılan yerden ayrılması söz konusu olabilir. Çatlamış veya kırılmış mermer yüzeylerin yenilenmesi tamiri ve onarımı farklı teknikler kullanılarak yapılabilir.

Mermer Yapıştırma Teknikleri

Kullanım amacına uygun olmayan mermer kullanımı veya darbe ve baskıya maruz kalan yüzeylerin çatlaması ve hasar alması kaçınılmaz olur. Bu nedenle amacına uygun olan mermer türü seçilmeli ve uygulanacak alanın tasarımına uygun mermer seçimi yapılmalıdır. Kırılan çatlayan düşen veya yerinden çıkan mermerden imal edilmiş tezgah, masa, lavabo ve benzeri eşyalardaki hasar durumuna (kırık veya çatlak) göre; tamir ve onarım teknikleri de değişmektedir. Genel olarak dört (4) tip mermer yapıştırma tekniği, yapıştırma türüne göre de farklı yapıştırıcılar kullanılmaktadır.

  • Epoksi (Epoxy) Esaslı Tutkallar
  • Polimer Esaslı Yapıştırıcılar
  • Çimento Esaslı Polimer Katkılı Yapıştırıcılar
  • Silikon Yapıştırıcılar

Epoksi (Epoxy) Esaslı Yapıştırıcılar

Epoksi (epoxy) tutkallar akışkan yapıya sahip olup yapıştırmasının ve donmasının sağlıklı olabilmesi için, kullanılacağı alanın (çatlak içi de dahil) yağdan ve kirden tamamen arınmış bir kuru yüzeye sahip olması gerekir. Birçok epoksi yapıştırıcısı iki kompanentli olup, solvent içermeyen tiksotropik özelliklidir. Ağırlıklı olarak şeffaf ve gri tonlara sahip olsa da; her rengini bulmak ve elde etmek mümkündür. Reçine ve donmayı hızlandırıcı katalizör malzemeleri içerir. Bu tutkal oldukça akışkan yapısı sayesinde yüzeydeki çatlak derinliğine bakmaksızın her noktasına nüfuz eder ve çatlak içini doldurur. Macun olarak da üretilen epoksi tutkalların mermeri yapıştırma mukavemeti oldukça yüksektir.

Reçine ve katalizör malzemelerin karışımları uygulanacak alan büyüklüğüne bağlı olarak, belli ölçülerde yapılır. Karışım ölçüleri ise; 1-2-4 ölçek reçine/1 ölçek katalizör şeklinde olmalıdır. Hazırlanan karışım duruma göre fırça ya da spatula ile mermer yüzey üzerine dökülüp fazlasını sıyırmak suretiyle kırık veya çatlak bölgelere uygulanır. Epoxy tutkal ile yapıştırılan alan ortamın sıcaklığına ve nem oranına göre; 12-24 saat arasında bir süreyle kurumaya bırakılır.

Polyester Esaslı Yapıştırıcılar

Polyester esaslı mermer yapıştırıcılar piyasada genellikle akemi adıyla bilinir. Farklı markalarda da üretilen ve satılan bu yapıştırıcıların uygulama teknikleri aynıdır. Uygulaması prensip olarak çimento esaslı seramik yapıştırıcılar gibi yapılır. Çoğunlukla iki elemanlı olan bu yapıştırıcılar elde edilen karışımla yüzeye uygulanır. Polyester esaslı yapıştırıcılar ve dolgu malzemeleleri mermer yapıştırmasında ve kırık parçaların birleştirilmesinde yaygın olarak kullanılır. %97 oranında yapıştırıcı ve %3 oranında sertleştirici (katalizör) kullanılan karışımda, oranlar değiştirildiği taktirde yapıştırma ve donma süreleri de paralel olarak değişim gösterir.

Sertleştirici fazla kullanıldığında sertleşme süresi kısalıp yapıştırma oranı düşerken, yapıştırıcı fazla kullanıldığında yapıştırma oranı yükselip donma ve sertleşme süresi de uzamaktadır. Bu nedenle yapıştırılacak mermer parçaların durumuna göre %100 başarı sağlanabilmesi için, gerekli şartlar sağlanarak bu değerler değiştirilebilir. Eğer taşın yüzeyindeki gözenekler çok az ise veya normal polyester dolgu yapıldıktan sonra taşın yüzeyinde dolmamış gözenekler kalmışsa; extra olarak dolgu mumları kullanılmalıdır. Dolgu mumu katı formda olup, dolgu ütüsü adı verilen elektrikli yardımcı bir araç kullanılır ve mum ısıtılıp eritilerek sıvı hale gelmesi sağlanır. Ortalama 1-2 dakika arasında kuruyacak olan mum, hızlıca mermer yüzeye uygulanmalı ve yüzeyi çizip zarar vermeyecek spatula gibi bir aletle fazlası alınmalıdır.

Mermer Silikon Yapıştırıcılar

Mermer silikon yapıştırıcıları pratik kullanım avantajına sahiptir. Taş döşemesi, düşen lavabo ve tezgahların yerlerine oturtulması aşamasında ihtiyaca göre soğuk veya sıcak olarak kullanılır. Piyasada yaygın olarak şeffaf ve beyaz tonları bulunur. Ancak; yüzey rengiyle uyuşan hemen her renkte silikon bulmak mümkündür. Silikon tabancası ile yerine monte edilecek mermer malzeme yüzeyine ve sabitleneceği alana şerit halinde sürülmek suretiyle kullanılır. Soğuk silikon kullanımında 30 dakika gibi bekleme süresine ihtiyaç duyulurken soğuk silikonun kuruması için 5-6 saat arası beklenmelidir. Bu süre zarfında yüzeyin su ve benzeri sıvı çözeltilerle teması kesilir.

Çimento Esaslı Polimer Katkılı Yapıştırıcılar

Çimento esaslı polimer katkılı mermer yapıştırıcılar piyasada "Mermer Yapıştırma Harcı" olarak da bilinir. Ağırlıklı olarak zemin ve duvar döşeme uygulamalarında kullanılır. Çimento esaslı, çok esnek, tek bileşenli, polimer katkılı, yüksek performansa ve stabiliteye sahip kayma özelliği azaltılmış ve uzun çalışma süresine sahip bir yapıştırıcıdır. Ortalama 2-5 saat çalışma ve bekleme süresine sahiptir. Beyaz ve gri tonlarına sahip iki rengi bulunur. Mermer zemin ve duvar döşemelerinde yüksek başarı sağlar. Ortalama 5 kg. harca 1 litre su eklenerek karışım hazırlanır topak kalmayana kadar homojenize edilir. 5-10 dakika dinlendirilir ve birkez daha karıştırılır.

Bu yapıştırıcıyı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; kırık olan mermer parçalara veya çatlak olan alanlara sürülürken taraklama (ters-düz) sistemi ile uygulama yapılmalıdır. Böylece çift taraflı yapıştırma metodu ile parçalar birbirini sıkı sıkıya tutacaktır. Hava şartlarına ve yüzey uygulamasına (düşey-yatay) bağlı olarak 12-24 saat kuruması için beklemeye bırakılmalıdır.

Kırık Mermer Tamiri Nasıl Yapılır?

Kırık ya da kırılmaya müsait ağır çatlak mermer parçalar onarılmadan önce yapıştırıcının özelliğini zayıflatacak yağ ve pas lekesi gibi ağır lekelerden arındırmalıdır. Leke çıkarma işlemi polisaj makinesi ve zımpara yardımı ile yapılabilir. Mermer rengine göre epoxy macun ya da polimer dolgu yapıştırıcısı ve kıvamlaştırıcı karıştırılır. Reçine akışkan kıvam kazanana kadar iyici karıştırılmalıdır. Akışkan forma dönüşmezse yapıştırılacak alanın her yerine nüfuz etmez ve yapıştırma işlemi başarısız olabilir. Yapıştırma işleminde akemi tarzı yapıştırıcı kullanılıyorsa 6-7 dakika içerisinde yapıştırma işleminin bitmesi gerekir. Aksi takdirde sertleşen yapıştırıcının kullanımı zorlaşacaktır.

Epoxy esaslı sıvı yapıştırıcıların türüne göre bekleme süresi 48 saati bulabilir. Polimer bazlı macun yapıştırıcılar ise; ortalama 30 dakikada kurur ve taş formunu alır. Yapıştırıcı kuruduysa mermer parçası ters çevrilir ve yapıştırıcının arka tarafa geçip geçmediği kontrol edilir. Yapıştırıcının erişemediği alanlar varsa o kısımlar da doldurulmalıdır. Böylece kırık parçaların tamamının yapıştırıcı ile teması sağlanmış olur. Parçaları birleştirme işlemi ve bekleme süresi bittiğinde artık zımparalama işlemine geçilebilir. Mermer yüzey, yapıştırıcı ve diğer kalıntılardan temizlenene kadar polisaj makinesi kullanılarak ya da el zımparası yardımı ile zımparalanır. Zımparalama ve honlama için buradan detaylı bilgi edinebilirsiniz. Yüzey fazlalıklardan arındırıldıktan sonra sonraki aşama parlatma ve cilalama işlemine geçilir.

Zımparalama işleminden sonra yüzeyin eski halini alabilmesi ve kullanım ömrünün uzun olması için son aşama olan standart parlatma ve cilalama işlemi gerekir. Bu işlemler için mermerin türüne göre; polisaj veya silim makinesi, cilalama için grid veya elmas pedler gibi birtakım araç gereçlere ihtiyaç duyulur. Mermer malzemenin kullanılacağı alan ve ihtiyaca göre yüzeye emprenye veya patinato tekniği de uygulanabilir.

Emprenye sızdırmazlık ve ıslak görünüm sağlarken, patinato uygulaması yüzeye kaydırmazlık ve mat görünüm sağlar. Emprenye hakkında detaylı bilgiye buradan, patinato ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. İşlemler bittikten sonra mermer kullanıma hazır hale gelir ve yüzey eski haline geri döner ayna gibi parlar.

Çatlak Kırık Durumuna Göre Yapıştırıcı Seçimi

Mermer onarma işleminde yüzeyde oluşmuş çatlak derinliği ve kırılmalara başarılı çözüm bulmak için doğru yapıştırıcı tercih edilmelidir. Mini çatlaklar (çiziğin bir tık üstü) için silikon yapıştırıcı veya dolgu mumları en ideal çözümdür. Kırılma derecesine gelen derin çatlaklar için polyester esaslı yapıştırıcılar tercih edilmelidir. Kırılmış ve 2 cm. üstü kalınlığa sahip parçalar için hem polyester esaslı hem de çimento esaslı yapıştırıcılar idealdir. 2 cm. altı kalınlığa sahip ince parçaların yapıştırılmasında epoxy tutkallar oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.